Suroviny
18 ks
- 5 vajec
- 6 lžic cukru krystalu
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1-2 lžíce horké vody
- špetka soli
- Ořechová náplň:
- 300 g strouhaných vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z omytého citronu
- 50 ml rumu
- 100 ml převařeného mléka
- Poleva:
- čokoláda na vaření
- kousek másla cca 50 g
- 1/2 lžičky oleje
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 170-180 ° C , rošt umístíme uprostřed. Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.
-
Těsto vlijeme na pekáček 34×23 cm nebo dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10- 15 minut, podle trouby- zkusíme špejlí (upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy). Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.
-
Na ořechy v misce nalijeme mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot a polijeme polevou. Čokoládu s máslem a olejem (poleva nebude praskat) rozehřejeme v MVT na 300 W cca 3 min., nebo ve vodní lázni jak jsme zvyklí. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou, ovocem apod.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem tento recept nechtěla zveřejnit, je dost starý a asi i dost známý, ale smazat se dá vždy. Je ze sešitu po mé mamce, proto asi sobotní (soboty byly pracovní a večer pekla, aby byly na neděli uleželé), čokoládu rozpouštím v MVT až já. Ke zveřejnění mě přemluvila kamarádka, které moc chutnaly.