Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g mléka
- 1 pytlíček sypkého droždí (nebo 1 kostka čerstvého)
- 100 g cukru
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g čokoládových kapiček (nebo na kousky nakrájená horká)
- špetička soli
Postup přípravy receptu
-
Mouku smichame s drozdim, cukrem a soli (v pripade cerstveho drozdi si predem pripravime kvasek – trocha mleka + drozdi + 1 lzicka cukru + 1 lzicka mouky a pridame do mouky spolecne s ostatnim mlekem).
-
Vlijeme vlazne (nikoliv teple) mleko ve kterem jsme rozkvrdlali vejce.
-
Zlehka promichame a na zaver pridame rozpustene maslo a cokoladove kapicky.
-
Zadelame testo. Hneteme tak dlouho, dokud testo neni leskle, tvori bubliny a nelepi se na varecku. Na teplem miste nechame vykynout (asi 2 hod).
-
Z testa tvorime male bochanky (ja delam 60gr) a na vale ci plechu nechame dokynout jeste asi 10-15 minut (cas, nez se nam poradne zahreje trouba).
-
Peceme v troube na 180°C asi 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Ja bochanky nazyvam snidanovymi, protoze tady je ve zvyku mit sladkou snidani. Je samozrejme mozne jist je kdykoli. Cokoladu pouzivam horkou – necham ji chvili v mrazaku, aby pekne ztvrdla a nasekam ji ostrym nozen ma male kousicky.
Recept mam z Tv poradu o vareni „Zkouska kuchare“