Suroviny
dle velikosti
- listové těsto
- 1 vajíčko na potření
- Maková náplň:
- 1 hrnek mletého máku
- 0,75 l mléka
- cukr dle chuti
- špetka skořice
- 3 lžíce povidel (rybíz.marmeláda)
- trošku rumu
- Tvarohová:
- 1 tvaroh
- cukr dle chuti
- vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudinku (prášek)
- žloutek
- Jablečná:
- jablka oloupaná a nastrouhaná
- vanilkový cukr
- cukr krupice
Postup přípravy receptu
-
Na makovou náplň vše svaříme v hrnci do husta (krémova) a necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň všechny suroviny vyšleháme do hladka.
-
Troubu předehřejeme na 200°C (prosím řídit se vlastním spotřebičem).
-
Listové těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme na pomoučněném vále na plát. Ten potřeme makovou náplní a pevněji srolujeme. Pak krájíme na asi 1 cm silné plátky, které klademe na plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
-
Druhou polovinu taktéž vyválíme a jednu půlku potřeme tvarohovou náplní a druhou poklademe nastrouhanými jablky a posypeme oběma cukry. Pak svineme část s tvarohovou náplní, proti ní svineme část s jablečnou náplní – vzniknou nám 2 roládky proti sobě – a taktéž krájíme na asi 1 cm silné plátky, které klademe na připravený plech, kde je pomažeme vajíčkem. Šneky pečeme v předehřáté troubě asi 10 – 15 min. (do zrůžovění).
Poznámka od kuchařky
Tento recept jistě není žádná novinka, ale myslím, že jako rychlovka se bude hodit, hlavně v nadcházející trošku hektické předvánoční době. Tyto sladké šneky dělám často i s jinými náplněmi (ořechová, náplň jako na štrůdl,…) a vždy jsou hned pryč.
Kvůli tomuto receptu -sladké variantě- jsem projela Topky křížem krážem, abych sem nevložila něco, co už tu je (o slaných variantách samozřejmě vím). Doufám, že jsem nic nepřehlédla a pokud ano, tak poprosím o smazání.