
Suroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- cca 140 ml vlažné vody
- 5 lžic oleje
- půl lžičky soli
- špetka cukru krupice
- 20 g droždí
- Dále:
- cca 200 g cukety, mladé, neloupané
- cca 150 g anglické slaniny nebo šunky
- 5 – 6 sušených rajčat
- cca 150 g sýru dle chuti: Pernštejn, Niva, uzený, Gouda, Mozzarella…
- bílek na potření
- koření dle chuti na posypání
- cca 2 lžíce oleje do koláčové formy 32 cm
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.
-
Poté přidáme žloutek, zbylou vodu, sůl a olej, vymícháme hladké, nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
-
Po nakynutí těsto opět propracujeme, vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát ve tvaru obdélníku, který posypeme pokrájenými rajčaty, poklademe tenkými plátky cukety, slaniny (šunky dušené nebo sušené) a sýrem dle vlastní chuti.
-
Plát těsta opatrně na délku zavineme do rolády, kterou pokrájíme na cca 16 stejně silných dílů, které přeneseme do koláčové formy s olejem. Formu můžeme vyložit pečícím papírem, který též pokapeme olejem.
-
Šneky necháme ve formě ještě cca 20 minut kynout (pokud pečeme v remosce, kynout nemusíme nechávat), pak je potřeme rozmíchaným osoleným bílkem a posypeme kořením dle chuti.
-
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova.
-
Vynikající jsou ještě vlažné, vychladnutí se většinou ani nedočkají 🙂