
Suroviny
- smetana ke šlehání
- ztužovač
- 2 bílky
- 1 větší jablko
- hřebíček
- cukr
- rybíz (mražený)
- kokos strouhaný
- lžíce rumu nebo Brandy
Postup přípravy receptu
-
Okrájené jablko pokrájíme nebo postrouháme na drobno, lehce oslazené rozdusíme se lžící vody a hřebíčkem a propasírujeme přes sítko. Smetanu ke šlehání ušleháme se ztužovačem, když použijeme 40%, ztužovač není potřeba.
-
Nad parou ušleháme bílky do pevného sněhu, při šlehání přidáme trochu cukru, ne moc a šleháme do zchladnutí.
-
Do sněhu zlehka vmícháme husté studené jablečné pyré a šlehačku, dáme vychladit. Pokud se vám po cca hodině zdá, že je řídké, může se lehce zahustit opraženým kokosem.
-
Mezitím rozdusíme černý rybíz, také propasírujeme a podle chuti – dost – osladíme hnědým cukrem. Můžeme samozřejmě použít i jiné ovoce – ostružiny, maliny.. Zchladlou omáčku, která začne lehce želírovat, rozředíme buď vodou nebo alkoholem podle chuti.
-
e sněhové hmoty lžičkou vykrajujeme kuličky, které na misce přelijeme ovocnou omáčkou. Možná by šlo místo ovocné omáčky i polít vaječným koňakem a postrouhat čokoládou. Je to velmi lehounký dezert, pozor ale, nedoporučuji přesladit.
Poznámka od kuchařky
K tomuto experimentu mne dovedla pasáž v jedné z detektivek Dicka Francise, kde v dostihovém vlaku podávali nějaký takový podobný desert, ale bohužel předpis byl velmi vágní, pravda, o jídlo v té knížce nešlo :)))