
Suroviny
10 ks
- Korpus:
- 2 bílky
- 140 g cukru moučka
- 1 kl citronové šťávy
- špetka soli
- Máslovo bílkový krém:
- 3 bílky
- 150 cukru moučka
- 150 g změklého másla
- 2 pl jahodové marmelády
- Čokoláda:
- 100 g čokolády na vaření nebo mléčné
- 30 g ztuženého tuku
Postup přípravy receptu
-
Bílky pokojové teploty vyšleháme se špetkou soli, citronovou šťávou a cukrem dotuha. Na plech s pečícím papírem pomocí cukrářského sáčku tvoříme kolečka a kolem krajů uděláme pusinky – špičky, viz foto. Pečeme (sušíme) na 100°asi 80 minut – použila jsem horkovzduch.
-
Korpusy necháme vychladnout. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s tukem a košíčky ponoříme spodní částí do čokolády. Položíme na mřížku na chvíli okapat, pak dáme na alobal nebo pečící papír zatuhnout. Takto připravené košíčky můžeme skladovat v suchu i několik dní – musí být v uzavřené nádobě, aby nezvlhly.
-
Na krém vyšleháme bílky s cukrem a pomalu po částech zašleháváme změklé máslo. Nakonec přidáme jahodovou nebo jinou marmeládu a prošleháme.
-
Košíčky naplníme krémem a ozdobíme např. želé bonbony.
Poznámka od kuchařky
Tento zákusek jsem milovala jako dítě, ale už nevím, jak se jmenoval, poslední dobou jsem ho už nikde neviděla, tak jsem se pokusila o rekonstrukci. Do krému se dá použít ovocné pyré a navrch dát čerstvé ovoce, ale já chtěla, aby to bylo „retro – autentické“:-D.
V dnešních 36°ve stínu to moc netuhlo, ale přesto byl výsledek chutný, děti se postaraly o to, že nezbyl ani jeden kousek:-)
Košíčky se samozřejmě dají plnit i šlehačkou a zdobit ovocem nebo plnit různými krémy, jaké má kdo rád.









