
Suroviny
Plech cca 27 x 37 cm
- 5 bílků
- 200 g cukru krystalu
- 1 KL kukuřičného škrobu
- špetka soli
- olej na vymazání pečícího plechu a papíru
- troška moučkového cukru na poprášení papíru
- 300 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 PL moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 5 PL citronového krému(lemon curd) viz odkaz v poznámce
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 140°C, vymažeme plech olejem a vyložíme pečicím papírem, který taktéž lehce naolejujeme.
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do dvojnásobného objemu, přidáme lžíci krystalového cukru, šleháme dál, až se na metlách budou tvořit jemné špičky. Postupně, po lžících, zašleháme zbylý cukr a nakonec škrob. Musí nákm vzniknout pevná a hladká hmota :-).
-
Rovnoměrně rozprostřeme do připraveného plechu a pečeme cca 45 minut. Respektujeme vlastnosti trouby!!
-
Upečený korpus necháme vychladnout. Větší pečicí papír než plech, ve kterém jsme pekli lehce poprášíme moučkovým cukrem a převrátíme na něj upečený korpus tak, aby byl „hore nohy“ :-)). Opatrně stáhneme původní pečicí papír a máme připraveno k plnění.
-
Takto připravený korpus potřeme citronovým krémem, na který rovnoměrně rozprostřeme vyšlehanou smetanu s moučkovým cukrem.
-
Podél delší strany roládu zarolujeme, zabalíme do papíru a necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Lemon curd doporučuji připravit předem, ale dobře ukrýt, aby stihl dostatečně vychladnout!!
Poznámka od kuchařky
Lemon curd lze koupit v Marks & Spencer nebo připravit doma. Protože je velmi žravý a dá se použít na palačinky, do jogurtu, do zmrzliny, do pohárů, do krémů, je lepší si udělat doma a to větší množství:-)). http://www.toprecepty.cz/recept/21727-lemon-curd/
Recept je z Gurmetu a moc chutnal nám i návštěvě.
KL .. kávová lžička
PL .. polévková lžíce