
Suroviny
- Těsto:
- • 250 g másla
- • 3 lžíce medu
- • 3 vejce
- • 300 g cukru
- • 400 g hladké mouky
- • 1 lžíce sody
- • 100 ml mléka
- krém:
- • 500 ml mléka
- • 6 lžic krupice
- • 2 lžíce cukru
- • 200 g másla
- • Salko (obyčejné)
- dále:
- • rum
- • 100 g ořechů (mletých)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce si dáme trochu vody.
-
Do něj dáme misku tak, aby se nedotýkala vody.
-
Nad parou tak rozpustíme máslo, med a cukr.
-
Přidáme mouku se sdodou a nakonec mléko. Důkladně rozmícháme a na závěr přidáme celá vejce.
-
Pořádně promícháme a vznikne nám tekuté těsto.
-
Na plech si dáme pečicí papír a roztíráme opravdu tenkou vrstvu těsta. Zbylé těsto necháváme stále nad parou, aby nevychladlo.
-
Pláty pečeme na 170°C asi 6-7 minut. Záleží, jak tenké pláty děláte a podle toho vám vyjde také jejich množství. Já jsem udělala 5 plátů, může vyjít i 6 nebo 4…
-
Uděláme si šablonu nebo nějak poměříme, jak chceme medovník velký a ořežeme okraje u všech plátů.
-
Ty rozdrobíme a smícháme s mletými ořechy – odložíme na později. Pokud okraje nebudou dost „křupavé“ na rozdrobení, dáme je ještě na pár minutek do teplé trouby, pak už nám to půjde snadno 🙂
-
Připravíme si krém. Z mléka, krupice a cukru uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme změklé máslo a nakonec přidáme Salko.
-
Teď si „sestavíme“ medovník :-D. Každý VYCHLADLÝ plát potřeme rumem a vrstvou krému. Dáme další plát a postup opakujeme. Poslední plát potřeme rumem, krémem a hustě posypeme směsí rozdrobených okrajů a ořechů.
-
Zabalíme i s plechem do potravinové folie nebo alobalu a necháme odležet alespoň 1 den, nejlépe však 2. Krásně změkne 🙂
Poznámka od kuchařky
Jiný medovník už dělat nebudu! Je opravdu fantastický!