
Suroviny
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 120 g sádla
- 200 g směsi na vícezrnný chléb ( z Lidlu, viz foto )
- 300 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- hrst osmažené cibule ( dala jsem kupovanou )
- 1 vejce na potření
- semínka na posypání
- lněná semínka
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme nejlépe v domácí pekárně. Do nádoby dáme suroviny podle uvedeného pořadí ( kromě cibule ) a zapneme program „těsto“. Po vymíchání a zaznění signálu přisypeme cibuli, necháme promíchat a pekárnu vypneme. Víko neotevíráme!
-
Po uplynutí zhruba 15-20ti minut těsto vyklopíme na prac. desku a rozdělíme ho na tolik dílů, kolik rohlíků chceme mít.
-
Každý kousek rukou vytáhneme do přibližného trojúhelníku ( lze vyválet i válečkem, ale těsto se tak zbytečně mačká. A navíc je krásně poddajné a moc hezky se s ním pracuje, takže se bez válečku snadno obejdeme ).
-
Od širšího konce ke špičce srolujeme do podoby rohlíku, ohneme a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Rohlíky necháme na plechu kynout, mezitím rozpálíme troubu na 180°C ( horkovzduch ) . Poté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a dáme péct zhruba na 25 minut.
Poznámka od kuchařky
Těsto můžeme připravit i bez pekárny, a sice v robotu nebo ručně v míse.