Snadná dýňová polévka

42
- reklama -

Suroviny
4+

1 brambora
1 dýně – hokaido
2 mrkve
1 šalotka
1 PL olivového oleje
1 zakysaná smetana 
sůl, pepř
1 stroužek česneku
1 kostka zeleninového bujónu (bezlepkového)
750 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné mrkve a oloupanou bramboru nakrájíme na kostky, dýni omyjeme, odstraníme semena, dužinu nakrájíme na kostky.  


    Zobrazit celý recept

  2. V hrnci rozehřejeme olej, na něm zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou zeleninu a za občasného promíchání vše ještě chvíli osmažíme. Přidáme bujón, vodu, sůl a pepř a necháme pomalu vařit, cca 45 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.

  3. Přidáme oloupaný česnek, zakysanou smetanu a tyčovým mixérem polévkovou směs důkladně rozmixujeme. 

  4. Na talíři dochutíme třeba kousky másla a zakysanou smetanou. Můžeme podávat s chlebem nebo toastem, topinkou apod.

Poznámka od kuchařky

Polévka je specificky vhodná pro celiaky, samozřejmě bujón může být nahrazen hotovým vývarem či klasickým bujónem.