- reklama -
Suroviny
4+
- 1 brambora
- 1 dýně – hokaido
- 2 mrkve
- 1 šalotka
- 1 PL olivového oleje
- 1 zakysaná smetana
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka zeleninového bujónu (bezlepkového)
- 750 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Očištěné mrkve a oloupanou bramboru nakrájíme na kostky, dýni omyjeme, odstraníme semena, dužinu nakrájíme na kostky.
-
V hrnci rozehřejeme olej, na něm zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou zeleninu a za občasného promíchání vše ještě chvíli osmažíme. Přidáme bujón, vodu, sůl a pepř a necháme pomalu vařit, cca 45 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
-
Přidáme oloupaný česnek, zakysanou smetanu a tyčovým mixérem polévkovou směs důkladně rozmixujeme.
-
Na talíři dochutíme třeba kousky másla a zakysanou smetanou. Můžeme podávat s chlebem nebo toastem, topinkou apod.
Poznámka od kuchařky
Polévka je specificky vhodná pro celiaky, samozřejmě bujón může být nahrazen hotovým vývarem či klasickým bujónem.
Kuchařka: Lenka Škulinová