
Suroviny
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 1 petržel
- čtvrtka kedlubny
- kousek kapusty
- 2 kousky brokolice
- 1 brambora
- kousek květáku
- muškátový oříšek
- bílý pepř
- sůl
- 250 ml sladké smetany
- hladká mouka (4 lžíce)
- 75 g tuku (na jíšku)
Postup přípravy receptu
-
Do 2 l vroucí vody dáme veškerou zeleninu – vcelku, osoíme a opepříme. Velmi pomalým varem vaříme asi 1 hod.
-
Do hrnečku si oddělíme asi čtvrt litru vývaru a necháme chladnout.
-
Zeleninu vyndáme, do smetany rozmícháme 1 lžící mouky.
-
Na pánvičce zvlášt rozehřejeme tuk a rozmícháme do něj 3 lžíce mouky – upražíme jen velmi do světla . Jíšku pak opatrně ředíme vychladlým vývarem a stále mícháme do hladka – nesmí být žmolky.
-
Zředěnou jíšku vléváme za neustálého míchání zpět do vývaru a pokračujeme ve velmi mírném probublávání polévky. Přilejeme tam i smetanu s moukou a provaříme vše asi 20min. (abychom necítili syrovou mouku, ale jen zeleninu.
-
Dokořeníme muškátovým oříškem, bílým pepřem a solí.
Polévka musí být krémová, hladká a chutnat po zelenině a cítit muškátem.
Poznámka od kuchařky
Jsou dvě cesty jak naložit s vyvařenou zeleninou – buď ji rozmixovat do stávající polévky, nebo ji použít ještě pod nějaké maso či do polévky (o vyhození neuvažujeme, bylo by to zbytečné plýtvání)
Jinak tahle polévka je výborná, když jsme zesláblí po nemoci nebo je nám tzv.těžko od žaludku