Smetanové tiramisu

50
- reklama -

Suroviny
5 porcí

250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
piškoty (raději cukrářské)
silná černá káva
velký panák amaretta (postačí i obyčejný rum, ale amarettko je lepš 😉

Postup přípravy receptu

  1. Vyšlehat pevný sníh.


    Zobrazit celý recept

  2. Vyšlehat smetanu s vanilkovým cukrem.

  3. Vyšlehat žloutky s moučkovým cukrem do pěny, k tomu ručně (už ne šlehačem) vmíchat nejprve mascarpone, pak šlehačku a nakonec sníh.

  4. Do poháru vrstvit krémovou hmotu na střídačku s piškoty, které se těsně předtím máčí ve směsi kávy a alkoholu.

  5. Nakonec vrstvu krému posypat hořkým kakaem.

  6. Dát do lednice ztuhnout – ideálně přes noc.

Poznámka od kuchařky

Hledala jsem poctivě a tuto kombinaci mascarpone a šlehačky jsem tu nenašla, překvapivě… Snad jsem se nepřehlídla…

Je to výýýýborný dezert, schválně to zkuste 😉

Pozn. z 20.4.13: funguje i s jedním vejcem a jen 200 g smetany.