- reklama -
Suroviny
5 porcí
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- piškoty (raději cukrářské)
- silná černá káva
- velký panák amaretta (postačí i obyčejný rum, ale amarettko je lepš 😉
Postup přípravy receptu
-
Vyšlehat pevný sníh.
-
Vyšlehat smetanu s vanilkovým cukrem.
-
Vyšlehat žloutky s moučkovým cukrem do pěny, k tomu ručně (už ne šlehačem) vmíchat nejprve mascarpone, pak šlehačku a nakonec sníh.
-
Do poháru vrstvit krémovou hmotu na střídačku s piškoty, které se těsně předtím máčí ve směsi kávy a alkoholu.
-
Nakonec vrstvu krému posypat hořkým kakaem.
-
Dát do lednice ztuhnout – ideálně přes noc.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem poctivě a tuto kombinaci mascarpone a šlehačky jsem tu nenašla, překvapivě… Snad jsem se nepřehlídla…
Je to výýýýborný dezert, schválně to zkuste 😉
Pozn. z 20.4.13: funguje i s jedním vejcem a jen 200 g smetany.
Kuchařka: Kanyla