
Suroviny
2 porce
- 400 g oblíbené ryby: losos , pstruh duhový…
- sůl
- pepř mletý nebo drcený kmín
- 40 g másla
- citronová šťáva
- Dále:
- 150 g těstovin v suchém stavu
- 50 ml smetany na vaření nebo mléka
- 1-1,5 lžíce kopru jemně nasekaného
- 100 g zakysané smetany pokojové teploty
- sůl a pepř dle chuti
- citronová kůra (není nutná)
Postup přípravy receptu
-
Těstoviny podle vlastního výběru uvaříme dle návodu v osolené vodě, poté scedíme.
-
Rybí filety, je-li potřeba, vykostíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme (případně okmínujeme). Na rozpuštěném másle je z obou stran osmažíme, nejprve kůží dolů, poté otočíme. Osmaženou rybu vyndáme z pánve a uložíme v teple.
-
Do výpeku přidáme jemně nasekaný kopr, přilijeme smetanu na vaření a krátce provaříme, osolíme, opepříme, odstavíme, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Do této směsi vmícháme uvařené teplé těstoviny a můžeme podávat společně s rybou. Kdo rád citronovou příchuť, může společně s koprem do pánve přidat i trošku jemně strouhané citronové kůry, která dá těstovinám zase jinou, svěžejší chuť. To už ale záleží na chuti každého, jak si s pokrmem pohraje 🙂
-
Rybu s těstovinami lze připravit i společně, kdy osmažíme pokrájenou vykostěnou rybu (osvědčila se mi treska), kterou nevyndáme po osmažení z pánve, ale rovnou přisypeme kopr, přilijeme smetanu… a nakonec vmícháme uvařené těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Pokud nejsme milovníky ryb, těstoviny jsou výborné i samostatně a můžeme je připravit tak, že vynecháme bod 2. a na rozpuštěné máslo dáme rovnou kopr (citr.kůru), smetanu… Rybu můžeme nahradit například ztraceným vejcem nebo těstoviny před podáváním jen dozdobit čerstvě nasekaným koprem.