
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 2 l vývaru (zeleninový, hovězí, může být i silnější bujon)
- 200 g zelených fazolek (mohou být i zmrazené)
- 2 větší brambory
- asi 2 lžíce másla
- 1/2 cibule
- 1 smetana (12%)
- svazeček kopru (může být i sterilovaný)
- cukr
- ocet
- sůl
- 1 bobkový list
- 6 kuliček nového koření
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžíce instantní jíšky
Postup přípravy receptu
-
Na másle orestujeme cibuli, přidáme fazolky a spolu s cibulí osmahneme (3-4 minuty). Zalijeme vývarem, přidáme koření a pomalu vaříme.
-
Po 5 minutách přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory.
-
Vaříme, až jsou fazolky i brambory téměř měkké (10-15 minut). Do polévky dáme cukr a zalijeme smetanou. Nakonec dodáme kopr, ocet a cukr a nastrouhaný muškátový oříšek. Zahustíme jíškou (nemusí být) a dochutíme dle svých představ. Ocet je dobré si trošku ohřát, aby se polévka nesrazila.
Poznámka od kuchařky
Polévku jsem si vymyslela, když mi zbyla fazolka a měla jsem načatou smetanu. Jsem polévková a tato patří k mým nejoblíbenějším. Určitě se hodí posypat bylinkami (petrželka, jarní cibulka). Dobrou chuť!
Kuchařka: Buchyna









