
Suroviny
4 porce
- 2 lžíce klasického másla
- 1-2 bobkové listy
- 9 mražených surimi tyčinek – nakrájených na cca 1 cm kousky
- 1 cibule – nakrájená nadrobno
- 3 hrnečky kuřecího vývaru
- 1 sklenice zeleného chřestu naloženého ve sladkokyselém láku (např. Deluxe zelený chřest ke koupi v Lidlu) – nakrájeného na cca 1 cm dlouhé proužky
- 1 hrstka (cca 100 g) mražené zeleninové směsi do polévky (mrkev, petržel, celer)
- trocha soli
- trocha černého pepře (můžeme nahradit koriandrem)
- trocha čerstvého kopru – nasekaného hodně nadrobno či 1/2 lžičky sušeného
- 1 balení smetany na šlehání – 200 ml (30% tuku)
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme na středním ohni máslo, přidáme bobkové listy a cibulku, necháme jí zesklovatět, cca 6-8 minut. Přidáme vývar, přisypeme sůl, pepř a přivedeme za občasného míchání k varu.
-
Snížíme mírně teplotu plotýnky, přidáme mraženou zeleninu a surimi tyčinky, trochu povaříme. Poté ještě přidáme chřest a ponecháme celou směs tak 12-15 minut lehce vařit, než všechna zelenina změkne, ale nebude převařená.
-
Těsně před dokončením vhodíme do hrnce kopr, vypneme plotýnku a za neustálého míchání nalijeme do polévky ještě smetanu.
Sundáme hrnec z plotny a můžeme servírovat. Případně na talíři dochutíme solí a pepřem nebo má-li někdo rád, může i posypat nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou, či někteří labužníci mohou přidat k polévce opečený toast či trochu chlebových krutonů.
Poznámka od kuchařky
– chceme-li polévku o něco hustější, můžeme přidat se smetanou i lžíci hladké mouky důkladně rozmíchanou, aby se netvořily hrudky
– jako smetana se kromě výše uvedené „kalorické“ bomby může použít smetana na vaření, řekněme s obsahem 10-12% tuku
– nemáme-li doma hotový vývar, můžeme snadno použít klasický bujón