Smetanová chřestová polévka

100
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 lžíce klasického másla
1-2 bobkové listy
9 mražených surimi tyčinek – nakrájených na cca 1 cm kousky
1 cibule – nakrájená nadrobno
3 hrnečky kuřecího vývaru
1 sklenice zeleného chřestu naloženého ve sladkokyselém láku (např. Deluxe zelený chřest ke koupi v Lidlu) – nakrájeného na cca 1 cm dlouhé proužky
1 hrstka (cca 100 g) mražené zeleninové směsi do polévky (mrkev, petržel, celer)
trocha soli
trocha černého pepře (můžeme nahradit koriandrem)
trocha čerstvého kopru – nasekaného hodně nadrobno či 1/2 lžičky sušeného
1 balení smetany na šlehání – 200 ml (30% tuku)

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme na středním ohni máslo, přidáme bobkové listy a cibulku, necháme jí zesklovatět, cca 6-8 minut. Přidáme vývar, přisypeme sůl, pepř a přivedeme za občasného míchání k varu.

  2. Snížíme mírně teplotu plotýnky, přidáme mraženou zeleninu a surimi tyčinky, trochu povaříme. Poté ještě přidáme chřest a ponecháme celou směs tak 12-15 minut lehce vařit, než všechna zelenina změkne, ale nebude převařená.

  3. Těsně před dokončením vhodíme do hrnce kopr, vypneme plotýnku a za neustálého míchání nalijeme do polévky ještě smetanu.

    Sundáme hrnec z plotny a můžeme servírovat. Případně na talíři dochutíme solí a pepřem nebo má-li někdo rád, může i posypat nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou, či někteří labužníci mohou přidat k polévce opečený toast či trochu chlebových krutonů.

Poznámka od kuchařky

– chceme-li polévku o něco hustější, můžeme přidat se smetanou i lžíci hladké mouky důkladně rozmíchanou, aby se netvořily hrudky

– jako smetana se kromě výše uvedené „kalorické“ bomby může použít smetana na vaření, řekněme s obsahem 10-12% tuku

– nemáme-li doma hotový vývar, můžeme snadno použít klasický bujón