Suroviny
2 porce
- 350 – 400 g patizonu (vydlabaný, oloupaný)
- olej nebo sádlo
- 1 cibule
- 100 g anglické slaniny (nebo Váhalovy, Moravské…)
- 2 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- drcený kmín dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- sůl nebo sójová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Patizon oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje nebo sádla dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a smažíme lehce dozlatova. Do směsi vmícháme jemně nasekaný česnek, drcený kmín a lístečky tymiánu dle chuti, vše necháme rozvonět.
-
Přisypeme nastrouhaný patizon. Osolíme (případně použijeme sójovou omáčku), opepříme a na mírném ohni, pod poklicí, dusíme doměkka. Nepodléváme, patizon pustí trochu šťávy, která bohatě postačí k pomalému podušení.
-
Podáváme s opečenými tousty, na počesnekované topince, s čerstvým chlebem nebo pečivem… směs můžeme též vmíchat i do vařených těstovin. Před podáváním můžeme topinky nebo těstoviny, posypat strouhaným sýrem, jemně pokrájenou lahůdkovou cibulkou. Vše dle vlastní chuti.