Směs z patizonu na topinky, tousty, těstoviny…

93
- reklama -

Suroviny
2 porce

350 – 400 g patizonu (vydlabaný, oloupaný)
olej nebo sádlo
1 cibule
100 g anglické slaniny (nebo Váhalovy, Moravské…)
2 stroužky česneku
snítka tymiánu
drcený kmín dle chuti
pepř mletý dle chuti
sůl nebo sójová omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Patizon oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje nebo sádla dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a smažíme lehce dozlatova. Do směsi vmícháme jemně nasekaný česnek, drcený kmín a lístečky tymiánu dle chuti, vše necháme rozvonět.


    Zobrazit celý recept

  2. Přisypeme nastrouhaný patizon. Osolíme (případně použijeme sójovou omáčku), opepříme a na mírném ohni, pod poklicí, dusíme doměkka. Nepodléváme, patizon pustí trochu šťávy, která bohatě postačí k pomalému podušení.

  3. Podáváme s opečenými tousty, na počesnekované topince, s čerstvým chlebem nebo pečivem… směs můžeme též vmíchat i do vařených těstovin. Před podáváním můžeme topinky nebo těstoviny, posypat strouhaným sýrem, jemně pokrájenou lahůdkovou cibulkou. Vše dle vlastní chuti.