Suroviny
1 velká
- 50 g tenkých koleček salámu
- 50 g šunky od kosti
- 100 g Olomouckých tvarůžků (2 kolečka)
- 3 lžíce nakrájené nati lahůdkové cibulky
- 3 lžíce 45% sýra typu Eidam nastrouhaného na hrubých slzičkách
- 8 lžic sladké smetany (použila jsem 31%)
- 2 vejce
- mezi prsty špetku soli (vynecháme pokud jsou tvarůžky víc uleželé)
- sádlo na vymazání hrnku,misky
- strouhanku na vysypání hrnku,misky
- hrnek nebo miska, vhodné do mikrovlnné trouby o objemu 750 ml
Postup přípravy receptu
-
V jiném, větším hrnku rozšleháme smetanu s vejci a promícháme s nastrouhaným sýrem. 750 ml hrnek nebo misku vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
-
Dno poklademe kolečky salámu a posypeme polovinou cibulkové natě. Položíme tvarůžky a posypeme zbytkem natě. Vrch poklademe mírně nařasenými plátky šunky a nakonec zalijeme rozšlehanou smetanovo-sýrovou směsí.
-
Vložíme do mikrovlnné trouby a na plný výkon (700W) necháme vlnit 4 minuty. Poté 1/2 minuty počkáme a necháme vlnit opět 4 minuty. Po zaznění signálu necháme minutu dojít a můžeme podávat.
-
Před vyklopením sýra na talíř je dobré, když nožem obkroužíme kolem celého obvodu hrnku. Sýr se snáz překlopí na talíř.
Poznámka od kuchařky
Tvarůžky během vlnění hodně probublávají. Proto je opravdu lepší, když použijeme větší velikost hrnku, nebo misky. Tím zabráníme zbytečnému přetékání.
Uzeninu jsem v surovinách uvedla takovou, jakou jsem použila. Ale každý si ji může přizpůsobit podle své chuti.
Pokud máte rádi tvarůžky a potřebujete nějakou sytou rychlovku, můžete vyzkoušet. Do podobných přidávám 2recepty. Jeden je sice s 30minutovou přípravou v troubě, ale podle fotek určitě stojí za vyzkoušení.