Suroviny
- Zelenina:
- 1 lžíce másla
- 2 jarní cibulky
- 6 cherry rajčat
- 1/ střední cukety
- 2 lžičky rajčatové passaty
- provensálské koření
- sůl
- pepř
- 1 filet z platýse
- růžová himalájská sůl
- provensálské koření
- hladká mouka
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
V hrnci pomalu rozpustíme máslo, v mezičase si nakrájíme veškerou zeleninu. Na rozehřátém másle nejprve zpěníme cibulku i s natí, přidáme rajčátka a cuketu a necháme je pustit šťávu. Vmícháme rajčatovou passatu, ochutíme provensálskými bylinkami, osolíme, opepříme. Podle potřeby podlijeme trochou vody, ztlumíme plamen, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 45 min, průběžně mícháme.
-
Filet z platýze osolíme (nemusíme se bát, ryby snesou poměrně dost soli) a posypeme provensálským kořením. Lehce obalíme v hladké mouce, aby byla hotová usmažená ryba krásně křupavá. Přebytečnou mouku oklepeme.
-
Pánev rozpálíme na nejvyšší stupeň, nejlépe nejprve bez oleje. Opatrně přilijeme olej, počkáme až bude opravdu rozpálený a teprve potom vložíme rybu, abychom docílili smažení a nikoliv dušení. Zpočátku je dobré rybku trochu přidržet, má tendenci se kroutit, obzvláště pokud je opravdu čerstvá.
-
Smažíme dozlatova asi 2 minuty, poté rybku otočíme a teplotu ztlumíme na polovinu. Smažíme opět dozlatova asi 2-3 minuty, hodně záleží na použité pánvi i rychlosti reakce sporáku, proto raději kontrolujeme. Hotového platýse ihned servírujeme s připravenou dušenou zeleninou.