
Suroviny
- 1 celer (o průměru cca 12 cm)
- tvarůžky
- Niva
- plátky salámu Křemešník
- Barbecue koření
- sůl
- ocet nebo citrón
- strouhanka
- hladká mouka
- trochu piva (do vajíček k obalování)
- Nivová omáčka:
- 250 ml sladké smetany
- 2 tavené sýry
- 150 g Nivy
- oříšek másla
- mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
-
Oloupaný celer vaříme do poloměkka v osolené a mírně okyselené vodě (octem nebo citrónem) cca 15-20 minut.
-
Po vychladnutí nakrájíme na 1 cm plátky.
-
Kulatým tvořítkem na cukroví (průměr o něco menší než tvarůžek) vyřízneme v celeru otvor, tvarůžek tvořítkem ořízneme a vložíme do otvoru v celeru. Tímto postupem můžeme vkládat různé druhy sýrů, buď podle chuti, nálady nebo co nám lednička nabídne.
-
Plátek celeru s tvarůžkem mázneme rozšlehaným vajíčkem, okořeníme a přiložíme plátky salámu(postupně z obou stran). Obalíme v trojobalu a zvolna smažíme.
-
Usmažené plátky přelijeme nivovou omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.
-
Nivová omáčka: smetanu vlijeme do kastrolku, přidáme tavené sýry, zahřejeme, až se sýry rozpustí přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu, promícháme, přistrouháme muškátový oříšek, lehce opepříme, případně naředíme mlékem a nakonec přidáme oříšek másla, necháme rozpustit, promícháme a máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je dost variabilní, můžete popustit uzdu své fantazie a různě kombinovat. Já jsem použil k přelití nivovou omáčku, abych zpracoval zbytky Nivy . Původně jsem chtěl recept vložit s bramborovým salátem, ale z časových důvodů jsem použil bramborovou kaši.









