Smažený celer s překvapením

80
- reklama -

Suroviny

1 celer (o průměru cca 12 cm)
tvarůžky
Niva
plátky salámu Křemešník
Barbecue koření
sůl
ocet nebo citrón
strouhanka
hladká mouka
trochu piva (do vajíček k obalování)
Nivová omáčka:
250 ml sladké smetany
2 tavené sýry
150 g Nivy
oříšek másla
mletý pepř
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaný celer vaříme do poloměkka v osolené a mírně okyselené vodě (octem nebo citrónem) cca 15-20 minut.

  2. Po vychladnutí nakrájíme na 1 cm plátky.

  3. Kulatým tvořítkem na cukroví (průměr o něco menší než tvarůžek) vyřízneme v celeru otvor, tvarůžek tvořítkem ořízneme a vložíme do otvoru v celeru. Tímto postupem můžeme vkládat různé druhy sýrů, buď podle chuti, nálady nebo co nám lednička nabídne.

  4. Plátek celeru s tvarůžkem mázneme rozšlehaným vajíčkem, okořeníme a přiložíme plátky salámu(postupně z obou stran). Obalíme v trojobalu a zvolna smažíme.

  5. Usmažené plátky přelijeme nivovou omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.

  6. Nivová omáčka: smetanu vlijeme do kastrolku, přidáme tavené sýry, zahřejeme, až se sýry rozpustí přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu, promícháme, přistrouháme muškátový oříšek, lehce opepříme, případně naředíme mlékem a nakonec přidáme oříšek másla, necháme rozpustit, promícháme a máme hotovo.

Poznámka od kuchařky

Tento recept je dost variabilní, můžete popustit uzdu své fantazie a různě kombinovat. Já jsem použil k přelití nivovou omáčku, abych zpracoval zbytky Nivy . Původně jsem chtěl recept vložit s bramborovým salátem, ale z časových důvodů jsem použil bramborovou kaši.