
Suroviny
4 porce
- 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa
- 8 stroužků česneku
- 1-2 vejce
- 1 zakysaná smetana
- strouhanka
- olej na smažení
- mléko
- sůl
- pepř
- máslo
- bylinky:
- pažitka
- petrželka
- libeček
- rozmarýn (apod.)
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
-
Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek dle chuti smíchaných se strouhankou. Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.
-
Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji. Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství oleje na smažení, a až je olej skoro rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a pak ho vyndáme.
-
Do takto připraveného oleje klademe řízky. Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.
-
Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.









