![Smažené toasty a chudí rytíři na sladko_5ff6b25b2ce56.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/smazene-toasty-a-chudi-rytiri-na-sladko_5ff6b25b1a8ca.jpeg)
Suroviny
- 1) Jablkové krajíčky (Praktická žena 1991):
- krajíčky bílé veky
- máslo
- asi 4 jablka
- 200 g plátkového sýra
- sekaná ořechová jádra nebo citron a klikvový či brusinkový kompot
- 2) Obalovaná veka:
- 1 veka
- 1-2 tvarohy
- moučkový cukr
- mléko
- strouhanka
- olej na smažení
- 3) Obalované sladkosti:
- starší domácí pečivo
- marmeláda
- vejce
- strouhanka
- cukr moučka
- olej
- 4) Ovocný sendvič:
- toustový chléb
- plátky různého ovoce
- máslo
- ovoce
- med
- 5) Ovocný toust – pro dětské pohoštění (1 porce):
- 1 krajíček toastového chleba
- 50 g Lučiny
- 1 lžička medu
- čerstvé ovoce (jablko, meloun, jahody)
Postup přípravy receptu
-
JABLKOVÉ KRAJÍČKY (Praktická žena 1991):
Krajíčky veky potřeme máslem, obložíme tenkými plátky jádřinců zbavených jablek, která přikryjeme plátečky sýra a zapečeme. Když se sýr začne rozpouštět, posypeme krajíčky usekanými ořechovými jádry nebo je ozdobíme plátečky kůry zbaveného citronu a lžičkou kompotu. -
OBALOVANÁ VEKA:
Tvaroh s cukrem smícháme a našleháme tak, aby se dal mazat na plátky veky. Dva plátky vždy spojíme namazanou stranou k sobě, namočíme do mléka a obalíme ve strouhance. Smažíme na mírném ohni dorůžova.
Tohle jsem nezkoušela, přidávám jen jako možnost. -
OBALOVANÉ SLADKOSTI:
Ztvrdne-li nám např. vánočka, mazanec, vdolky nebo jiné pečivo, nakrájíme je na plátky silné půl až jeden cm, potřeme marmeládou, přilepíme k sobě, obalíme ve vejci a strouhance jako řízek a osmažíme. Silně pocukrujeme z obou stran moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo ke kávě. -
OVOCNÝ SENDVIČ:
Základem je ovocné pěnové máslo: 40 % másla, 40 % ovoce (jahod, meruněk, višní, jablek, banánů, borůvek, malin…) a 20 % medu. Vše důkladně vyšleháme do pěny a dáme vychladit do chladničky. Natíráme na plátky toustového chleba a vždy mezi dva vložíme plátek jiného ovoce (ananasu, jablka, hrušky, melounu a pod.) Vhodné jako snídaně nebo k odpolednímu čaji. -
OVOCNÝ TOUST – pro dětské pohoštění:
Toastový chléb opečeme, potřeme Lučinou, pokapeme medem a ozdobíme kousky ovoce.
Poznámka od kuchařky
Recepty jsou hlavně pro dětské mlsounky, ale oni si dospěláci také rádi smlsnou. No a v tom horku je to méně náročné, než pečení. Přeji dobrou chuť!