Suroviny
4 porce
- Těsto:
- 150 g červené čočky
- hladká mouka
- 70 ml vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 špetky chilli
- 2 špetky kari
- olej na smažení
- sůl
- náplň:
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 větší brambora
- hrst listového baby špenátu
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžička hořčičných semínek
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev a brambory nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme do žluta.
Přidáme drobné kostičky brambor a mrkve, chvilku restujeme, osolíme a pak podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka, asi 5-7 minut. Poté přidáme špenát, nakrájený na malé kousky, nasekaný koriandr a hořčičná semínka. Špenát necháme zavadnout a odstavíme, aby směs vychladla. -
Čočku uvaříme doměkka (asi 5-10 minut), scedíme, osolíme a necháme vychladnout. Přilijeme sklínku vody a přidáváme tolik hladké mouky, až vytvoříme tvárné, vláčné těsto. Přisypeme kari, chilli a prášek do pečiva a z těsta vytvoříme kouli, kterou necháme chvíli odpočinout.
-
Poté vyválíme na plát asi 2-3 mm silný a vykrajujeme z něj kolečka.
Doprostřed vložíme lžičku náplně, přehneme a okraje spojíme pomocí vidličky.
Taštičky necháme odležet a zaschnout a poté je smažíme v maximálně rozpálené vysoké vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s mangovým chatní a sladko-ostrou chilli omáčkou k namáčení.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem postupovala podle receptu v časopise Gurmet, ale byl docela nesmyslný…z uvedených ingrediencí nešlo těsto vypracovat. Tak jsem zahledala na internetu, ovšem nakonec pomohlo přidání vody (kterou asi redaktoři vynechali) a přisypávání mouky do doby, kdy se s těstem dalo dobře pracovat.
Dopadlo to dobře, a ačkoli jsem původně vařila pro syna, koketujícího a vegetariánstvím, chutnalo všem masožravcům a moc nezbylo…
Podle internetu se do originálního receptu nepřidává vařená čočka, ale mouka z pomleté čočky. Ale i tak jsou taštičky velmi chutné.