Smažené taštičky – indické Pakaurí

86
- reklama -

Suroviny
4 porce

Těsto:
150 g červené čočky
hladká mouka
70 ml vody
1/2 prášku do pečiva
2 špetky chilli
2 špetky kari
olej na smažení
sůl
náplň:
1 cibule
1 mrkev
1 větší brambora
hrst listového baby špenátu
1 lžíce másla
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 lžička hořčičných semínek
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev a brambory nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme do žluta.
    Přidáme drobné kostičky brambor a mrkve, chvilku restujeme, osolíme a pak podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka, asi 5-7 minut. Poté přidáme špenát, nakrájený na malé kousky, nasekaný koriandr a hořčičná semínka. Špenát necháme zavadnout a odstavíme, aby směs vychladla.


    Zobrazit celý recept

  2. Čočku uvaříme doměkka (asi 5-10 minut), scedíme, osolíme a necháme vychladnout. Přilijeme sklínku vody a přidáváme tolik hladké mouky, až vytvoříme tvárné, vláčné těsto. Přisypeme kari, chilli a prášek do pečiva a z těsta vytvoříme kouli, kterou necháme chvíli odpočinout.

  3. Poté vyválíme na plát asi 2-3 mm silný a vykrajujeme z něj kolečka.
    Doprostřed vložíme lžičku náplně, přehneme a okraje spojíme pomocí vidličky.
    Taštičky necháme odležet a zaschnout a poté je smažíme v maximálně rozpálené vysoké vrstvě oleje dozlatova.
    Podáváme s mangovým chatní a sladko-ostrou chilli omáčkou k namáčení.

Poznámka od kuchařky

Původně jsem postupovala podle receptu v časopise Gurmet, ale byl docela nesmyslný…z uvedených ingrediencí nešlo těsto vypracovat. Tak jsem zahledala na internetu, ovšem nakonec pomohlo přidání vody (kterou asi redaktoři vynechali) a přisypávání mouky do doby, kdy se s těstem dalo dobře pracovat.

Dopadlo to dobře, a ačkoli jsem původně vařila pro syna, koketujícího a vegetariánstvím, chutnalo všem masožravcům a moc nezbylo…

Podle internetu se do originálního receptu nepřidává vařená čočka, ale mouka z pomleté čočky. Ale i tak jsou taštičky velmi chutné.