Suroviny
- vepřové plíčky
- 1 kostka masoxu
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- Na vyvaření:
- pár stonků libečku
- celer
- Na posypání uvařených plíček:
- koření Aztécký poklad
- trocha soli
- na osmažení olej
- Na těstíčko:
- 1 vejce
- 15 dkg tvrdého sýra Eidam
- 1 dl mléka
- 3 pl hladké mouky
- 2 pl nasekaných čerstvých bylinek (dala jsem petrželku a celer)
Postup přípravy receptu
-
Plíčky pod studenou vodou důkladně propereme, vložíme do hlubokého hrnce (vařením nabydou), přidáme všechny shora uvedené suroviny, dáme dostatečné množství vody, přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme do změknutí masa.
-
Poté odstavíme ze sporáku, plíčky vyndáme na talíř a necháme vychladnout.
-
Pak odstraníme dýchací trubici a průdušnice a nařežeme je na 1,5-2cm silné plátky.
-
Do plátků plíček opatrně vetřeme Aztécké koření a necháme chviličku zaležet.
-
Mezitím si z níže uvedených surovin umícháme polotuhé těstíčko a v něm plíčky obalíme.
-
Vložíme na pánvici do rozehřátého oleje a opékáme z obou stran do zlatavé barvy. Osmažené podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou nebo salátem.
-
Z uvařených plíček si vybereme jen ty širší a hezké části, ze kterých půjdou udělat úhlednější plátky. Zbytek plíček pokrájíme nadrobno a z vývaru, zeleniny a smetany uděláme „plíčky na smetaně“.
Poznámka od kuchařky
Minulý víkend jsme byli v Ostravě a já jsem si opět přivezla naše oblíbená plíčky, které u nás nejsou k dostání. Vždycky, když je připravuji, tak stihnu polovinu sníst, tak jsem si řekla, když jsou tak dobré na holo:-), že bych mohla vyzkoušet něco jiného, než jen na smetaně. V trojobalu by možná byly úhlednější, ale tahle verze, která mě napadla, opravdu nebyla špatná. Manžel, kdyby mě neviděl jídlo připravovat, tak by nepoznal, z čeho ta dobrota je.