
Suroviny
10 porcí
- 1 ¼ šálků mléka
- jeden balíček kvasnic
- 2 vejce
- 50 g másla, rozpuštěné a chlazené
- ¼ šálku granulovaného cukru
- 1 čajová lžička soli
- 4 ¼ šálků hladké mouky a více k vytažení těsta
- 2 l oleje
Postup přípravy receptu
-
Zahřejeme mléko, dokud není teplé, ale ne horké, asi tak na 40 stupňů. Ve velké misce promícháme s kvasnicemi a necháme stát, dokud směs není pěnivá, asi 5 minut.
-
Do mísy přidáme vajíčka, máslo, cukr a sůl a směs kvasnic a mléka, polovinu mouky (2 šálky) a smícháme. Poté přidáme zbytek mouky, promícháme, až se těsto nechytá stěn mísy (přidáme ještě trochu mouky, asi 2 polévkové lžíce najednou, pokud je těsto příliš mokré).
Namažeme velkou misku trochou oleje. Přeneseme těsto na misku a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě, dokud se nezvětší, přibližně 1 hodinu. -
Těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme ho na tloušťku asi 1,5 cm. Vykrajujeme koblihy (průměr asi 7,5 cm). Pokud děláte plněné koblihy, nevykrajujte střed.
-
Koblihy položíme na plech tak, aby mezi nimi bylo dostatek místa. Zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě, dokud nejsou lehce nafouklé a jemné, asi 45 minut. Pokud vaše kuchyně není teplá, zahřejte troubu na 200°C na začátku tohoto kroku, pak vypněte, vložte plech do trouby a nechte dveře pootevřené.
Asi 15 minut před tím, než koblihy vykynou, nalijeme olej do hrnce s těžkým dnem, nebo do holandské trouby na středním ohni a ohřejeme ho. -
Pečlivě přidáme koblihy na olej a obracíme, zhruba po 45 sekundách. Pro vyjmutí použijeme kovovou naběračkou, kterou je vyzvedneme. Necháme smažit, dokud nebudou zlaté. Pozor, otvory na koblihu se smaží rychleji. Posypeme zdobením nebo naplníme a podáváme, nejlépe čerstvé.
Poznámka od kuchařky
Nenechte se na poprvé odradit, opravdu chutné se mi povedly až asi na potřetí.