Smažené halušky s povidly

47
- reklama -

Suroviny
4 porce

300 g hladké mouky
250 ml vody
2 vejce
sůl
olej
povidla

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme sníh, žloutky vložíme do mísy a trochu je rozmícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Ohřejeme vodu, mírně osolíme a postupně střídavě s moukou přidáváme ke žloutkům. Můžeme šlehat el. šlehačem. Když se vytvoří hladké těsto (vzhledově jako kynuté), zapracujeme vařečkou sníh z bílků.

  3. Lžící odebíráme těsto, vhazujeme do vyšší vrstvy horkého oleje (nebo do friťáku) a smažíme halušky. Nejlépe to jde, když si těsto dáme na olejem potřené prkénko a před každým „odkrojením“ si lžíci namočíme do horkého oleje.

  4. Ještě teplé halušky podáváme s povidly, která můžeme (ale nemusíme) naředit trochou rumu nebo lžící horké vody.

    Pro milovníky extra sladkého můžeme ještě pocukrovat.