Smažená jablka (ovoce) v těstíčku

51
- reklama -

Suroviny

Na těstíčko:
1 vejce
1 vanilkový cukr
skořice mletá nebo citronová kůra dle chuti
2 lžíce rumu
špetka soli
1 hrnek mléka
polohrubá mouka dle potřeby
1 lžička prášku do pečiva
Dále:
jablka, hrušky, švestky, slívy, pevné jahody, meruňky…
olej na smažení
moučkový cukr…

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem, solí a rumem do pěny. Přilijeme mléko, přisypeme mouku s kypřidlem a dochutíme skořicí nebo citronovou kůrou dle chuti. Těstíčko by nemělo být příliš řídké, aby z ovoce rychle nestékalo. Hustota by měla být asi taková, jako na lívance.

  2. Očištěné oloupané ovoce namáčíme do těstíčka, které jsme nechali asi 10 – 15 minut odstát. Pak je ihned smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej.

  3. Podáváme dle sladkosti/kyselosti použitého ovoce posypané moučkovým cukrem nebo je obalíme ve skořicovém cukru… Na talířek můžeme přidat ke smaženému ovoci kopeček zmrzliny, zakysané smetany nebo jogurtu, vanilkový krém…