
- reklama -
Suroviny
- Na těstíčko:
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- skořice mletá nebo citronová kůra dle chuti
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 1 hrnek mléka
- polohrubá mouka dle potřeby
- 1 lžička prášku do pečiva
- Dále:
- jablka, hrušky, švestky, slívy, pevné jahody, meruňky…
- olej na smažení
- moučkový cukr…
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem, solí a rumem do pěny. Přilijeme mléko, přisypeme mouku s kypřidlem a dochutíme skořicí nebo citronovou kůrou dle chuti. Těstíčko by nemělo být příliš řídké, aby z ovoce rychle nestékalo. Hustota by měla být asi taková, jako na lívance.
-
Očištěné oloupané ovoce namáčíme do těstíčka, které jsme nechali asi 10 – 15 minut odstát. Pak je ihned smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej.
-
Podáváme dle sladkosti/kyselosti použitého ovoce posypané moučkovým cukrem nebo je obalíme ve skořicovém cukru… Na talířek můžeme přidat ke smaženému ovoci kopeček zmrzliny, zakysané smetany nebo jogurtu, vanilkový krém…
Kuchař: recepty73