- reklama -
Suroviny
4 porce
- 400 g hlívy ústřičné
- 200 g zakysané smetany
- 150 g rokfóru
- 200 g pšeničné mouky
- 100 ml mléka
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 vejce
- 1 lžička zrnek zeleného pepře
- olej na smažení
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků a rozšleháme je s bílým vínem. Přidáme mouku, trochu soli a všechno důkladně promícháme. V případě potřeby přilijeme ještě trochu vína. Těstíčko necháme 10 minut odpočinout.
-
Hlívu očistíme a zbavíme tvrdých nohou. Můžeme je usušit, nebo přidat do polévek. Větší houby případně rozpůlíme. Houby osolíme a opepříme.
-
Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těstíčka. Rokfór protlačíme cedníkem a rozetřeme ho s mlékem dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a zelený pepř a všechno důkladně promícháme.
-
Olej rozehřejeme na 170°C. Hlívy namočíme v těstíčku a usmažíme je v horkém oleji dozlatova. Usmažené necháme okapat na papírové utěrce.
-
Houby podáváme s rokfórovou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Vaříme z hub
Kuchařka: HankaPu