Suroviny
4 porce
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g instantní bramborové kaše
- 40 g oleje
- 100 ml vody
- 60 ml rostlinného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce třtinového cukru
- 10 g droždí
- 1 lžička soli
- 4 Šmakounovy párky
- polníček nebo baby římský salát
- rajče
- žlutá paprika
- červená cibule
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1-2 lžičky dijonské hořčice
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Smícháme cukr, mléko, vodu a droždí. Dáme na 10 minut do tepla probudit. Tekutina musí být jen vlažná, ne horká.
-
Během toho si připravíme mouku, kaši, sůl. Kaše se vůbec nebojte. Dodává těstu úžasnou vůni, chuť i křupavost. Samozřejmě je důležité koupit kvalitní, kde jsou opravdu jen bramborové vločky, sůl a kurkuma.
-
Vajíčko si rozkvrdláme, dvě třetiny (zbytek necháme na potření) vmícháme do vlažného „kvásku“ a přelijeme k suchým složkám spolu s olejem. Mícháme dokud to půjde a pak už pracujeme rukama. Dejte si opravdu záležet, aby bylo těsto důkladně uhnětené, nejlepší je domácí pekárna.
-
Těsto přikryjeme potravinovou folií a dáme kynout na 2-3 hod.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vytvarujeme bochánky, které vyválíme do válečku stejně dlouhého, jako máme párky. Uprostřed uděláme podélnou hlubokou rýhu, ale ne úplně. Okraje ještě přitlačíme k sobě, potřeme zbylým vajíčkem a dáme na 20 min kynout.
-
Pečeme 15 min při 225°C. Necháme vychladnout na mřížce.
-
Párky můžeme ohřát ve vodě nebo opéct na pánvi.
-
Studené žemle nařízneme, obložíme salátem, najemno pokrájenou zeleninou, párkem a zakápneme dresinkem z jogurtu, hořčice a pepře.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Znáte to, jste někde na akci, děti mají hlad a táhnou vás ke stánku s hot dogy. Na kdejakém ohřátém párku v bílém rohlíku, zakápnuté pofidérní hořčicí či kečupem se mi nelíbí vůbec nic. Párek je kupodivu velmi starý vynález. Pochutnávali si na něm už staří Římané. Ve velkém se vyrábí zhruba dvě stě let a do rohlíku naskočil zhruba před sto lety. Legend a historek kolem toho, jak vznikla snad nejznámější úprava párku s podivným názvem hot dog, tedy „horký pes“, je požehnaně. Důležité ovšem je, že si můžete připravit toto fastfoodové jídlo sami doma, kvalitněji a zdravěji.