Suroviny
120 g zhotoveného produktu
- 5 syrových bílků z vajec menší velikosti
- 1 lžíce nasekané petržele
- 1/4 kávová lžička koření citronový pepř
- sůl
- 1 lžíce oleje na vymazání hrnce
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme si 2 hrnce. Větší na vodní lázeň a menší, který vymažeme olejem.
-
Do bílků dáme zelené bylinky, citronový pepř, sůl a vidličkou opravdu jen velice lehounce promícháme.
-
Takto připravené bílky vlijeme do olejem vymazaného hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme do většího hrnce s vroucí vodou.
-
Ve vodní lázni slabým varem vaříme 10-15 minut, dokud bílky neztuhnou.
-
Obracečkou vyjmeme „šmakouna“ z hrnce, podle potřeby nakrájíme na nudličky, nebo kostky a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Se šmakounem jsem ještě nikdy nic nedělala.
Ze zvědavosti jsem zapátrala na internetu, kde jsem se dočetla, co to vlastně šmakoun je, kde a za kolik kč se prodává a recept na jeho domácí přípravu, na kterou přidávám odkaz.
Recept jsem si vylepšila o koření a bylinky a v konečné fázi jsem zjistila, že je to chuťově vlastně skoro stejné, jako vařené bílky v mikrotenovém sáčku.
Do pravého šmakouna to bude mít asi hodně daleko, ale pro zajímavost tady recept přidávám.