
Suroviny
- Šmakonéza:
- 50 g Šmakouna přírodní aroma
- 25 ml řepkového oleje
- 25 ml olivového oleje (panenského)
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 3-4 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- Šmatarka:
- 1 Šmakonéza
- 15 g kyselých okurek
- 15 g šalotky
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
-
Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.
-
Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko.
-
Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.
-
Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/mishkavkuchyni
Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.