Šmakedín

56
- reklama -

Suroviny
4 porce

400 g Šmakouna mexico
1 větší cibule
500 g kysaného zelí
3 lžíce mleté papriky
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
3-4 lžíce hrašky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Šmakoun nakrájíme na větší kousky, aby se nám při vaření nerozpadal.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a krátce orestujeme šmakouna. Jakmile nám začne zlátnout, zasypeme paprikou a kmínem, vše promícháme.

  3. Zakysané zelí pokrájíme (není nutné) a spolu s nálevem přidáme do kastrolu.

  4. Zalijeme vývarem, promícháme a necháme 15 minut dusit pod pokličkou.

  5. Nyní už jen zbývá přidat prolisovaný česnek, zahustit hraškou a případně můžete dosladit, pokud nemáte rádi tolik kyselé. A máme hotovo. Můžete podávat s přílohou, ale já ho mám nejraději jen tak samotný.

Poznámka od kuchařky

http://www.facebook.com/MishkaDiary

Máte rádi kysané zelí a Šmakouna? V tom případě je pro vás tento recept jako stvořený, protože dnes jsem si pro vás připravila jeden ze symbolů maďarské kuchyně, samozřejmě v upravené verzi, které odpovídá název. V Maďarsku se mu říká Székelygulyas, v Čechách byste ho ale pod originálním názvem hledali jen stěží. Někteří Maďaři zase říkají, že je podobný jejich Kolozsvár káposzta, tedy kološvárskému zelí. Jisté je jen jedno: s maďarským městem Szeged nemá nic společného. Teď hurá do vaření!