![Šmakedín_5ff8c4f83593d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/smakedin_5ff8c4f828a7e.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 400 g Šmakouna mexico
- 1 větší cibule
- 500 g kysaného zelí
- 3 lžíce mleté papriky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 3-4 lžíce hrašky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Šmakoun nakrájíme na větší kousky, aby se nám při vaření nerozpadal.
-
V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a krátce orestujeme šmakouna. Jakmile nám začne zlátnout, zasypeme paprikou a kmínem, vše promícháme.
-
Zakysané zelí pokrájíme (není nutné) a spolu s nálevem přidáme do kastrolu.
-
Zalijeme vývarem, promícháme a necháme 15 minut dusit pod pokličkou.
-
Nyní už jen zbývá přidat prolisovaný česnek, zahustit hraškou a případně můžete dosladit, pokud nemáte rádi tolik kyselé. A máme hotovo. Můžete podávat s přílohou, ale já ho mám nejraději jen tak samotný.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Máte rádi kysané zelí a Šmakouna? V tom případě je pro vás tento recept jako stvořený, protože dnes jsem si pro vás připravila jeden ze symbolů maďarské kuchyně, samozřejmě v upravené verzi, které odpovídá název. V Maďarsku se mu říká Székelygulyas, v Čechách byste ho ale pod originálním názvem hledali jen stěží. Někteří Maďaři zase říkají, že je podobný jejich Kolozsvár káposzta, tedy kološvárskému zelí. Jisté je jen jedno: s maďarským městem Szeged nemá nic společného. Teď hurá do vaření!