Šlupky

56
- reklama -

Suroviny

90-100 g vody
lžička cukru na kvásek
15 g čerstvého droždí
300 g hladké mouky
50 g oleje
špetka soli
krystalový cukr na vyválení

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny – výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách vodu přidat.)

  3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky – celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout.

  4. Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně)

  5. Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min).

Poznámka od kuchařky

Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.

Jsou návykové, manžela jsem musela zarazit, aby mi na ně nechodil a nesnědl je během jednoho dne.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/