Suroviny
- 90-100 g vody
- lžička cukru na kvásek
- 15 g čerstvého droždí
- 300 g hladké mouky
- 50 g oleje
- špetka soli
- krystalový cukr na vyválení
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky.
-
Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny – výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách vodu přidat.)
-
Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky – celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout.
-
Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně)
-
Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min).
Poznámka od kuchařky
Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.
Jsou návykové, manžela jsem musela zarazit, aby mi na ně nechodil a nesnědl je během jednoho dne.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/