- reklama -
Suroviny
- 300 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 350 ml vody
- 250 g pšeničné celozrnné mouky nebo špaldové mouky
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce soli
- 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- špetka anýzu
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- (1/2 hrnku ovesných vloček)
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience.
-
Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.
-
Po signálu přidáme slunečnicová semínka a podle chuti ovesné vločky.
-
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Špaldová mouka hůře kyne, při jejím použití raději více kvasnic než s moukou celozrnnou.
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara