Slunečnicový kváskový chléb

50
- reklama -

Suroviny

300 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
350 ml vody
250 g pšeničné celozrnné mouky nebo špaldové mouky
300 g hladké mouky
2 lžíce oleje
1/2 lžíce soli
4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
špetka anýzu
1/2 hrnku slunečnicových semínek
(1/2 hrnku ovesných vloček)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience.


    Zobrazit celý recept

  2. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  3. Po signálu přidáme slunečnicová semínka a podle chuti ovesné vločky.

  4. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Špaldová mouka hůře kyne, při jejím použití raději více kvasnic než s moukou celozrnnou.

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).