Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem

160
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

bramborové těsto (můžeme použít polotovar nebo vytvořit vlastní)
hladká mouka (pomůcka k vyválení)
olej
povidla
mletý mák smíchaný s cukrem
cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Vytvoříme bramborové těsto. Z něj vytvoříme váleček, nožem ukrajujeme kousky a pomocí válečku tvoříme placky asi jako palačinky.

  2. Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách dozlatova. Poté mažeme povidly podle chuti, sypeme mákem smíchaným s cukrem a srolujeme. Posypeme cukrem moučkou.

Poznámka od kuchařky

Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých. 🙂 Přeji dobrou chuť.