
Suroviny
3 – 4 porce
- bramborové těsto (můžeme použít polotovar nebo vytvořit vlastní)
- hladká mouka (pomůcka k vyválení)
- olej
- povidla
- mletý mák smíchaný s cukrem
- cukr moučka na posypání
Postup přípravy receptu
-
Vytvoříme bramborové těsto. Z něj vytvoříme váleček, nožem ukrajujeme kousky a pomocí válečku tvoříme placky asi jako palačinky.
-
Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách dozlatova. Poté mažeme povidly podle chuti, sypeme mákem smíchaným s cukrem a srolujeme. Posypeme cukrem moučkou.
Poznámka od kuchařky
Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých. 🙂 Přeji dobrou chuť.