Suroviny
- Suroviny:
- 1 cibule
- 2 PL přepuštěného másla
- 500 g mrkve
- 2 PL medu
- 500 g sušeného ovoce (křížaly, švestky, meruňky, rozinky atp.)
- postrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 250 ml pomerančové šťávy
- 1/2 KL mleté skořice
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájím na velmi jemno, nebo možná ještě lépe postrouhám na strouhadle.
-
Zesklim na přepuštěném másle.
-
Přidám očištěnou a na talárky pokrojenou mrkev, sušené ovoce.
-
Chvilku restuji, zaliji pomerančovou šťávou, lehounce posypu kůrou z pomeranče.
-
Dusím na malém ohni do změknutí, stáhnu z ohně, doladím medem, osolim, trochu pepře a skořici.
-
Vrátím na krátkou chvíli na oheň, promíchám a stáhnu.
Poznámka od kuchařky
Cymes je laskavým dodatkem do mas. Pro nás trochu neobvyklým, leč kdo zkusil… Slovo cymes jako jidišismus přešlo do polštiny a znamená něco „fajneho“ sladkého, dobrého. To sladké a šťavnaté potěšení našeho patra je často připravována dlouhým a pomalým dušením, nebo pečením při nízké teplotě, až nabere zlatisté barvy a lahodné chuti.