Slepované koláčky

70
- reklama -

Suroviny
na 5 plechů

Těsto:
250 g cukru
250 g tuku Hera, máslo
1 vajíčko
3 polévkové lžíce koňaku (rumu, vína)
– – – – – – – – – – – – –
3 balíčky pudinku vanilkového (škrobové moučky)
450 g mouky polohrubé
1/4 balíčku prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřít tuk, cukr, vajíčko a rum, přidat zbylé suroviny, vypracovat těsto (je možno dát ho do ledničky, třeba i na několik dní), pak vyválet plát a vykrajovat kolečka a kroužky.

  2. Péct ve vyhřáté troubě do světle růžova.

  3. Upečené slepovat zavařeninou, nejlépe rybízovou nebo meruňkovou.

  4. Malé kytičky – položí se 2 na sebe, uprostřed se zmáčknou obrácenou vařečkou, upečou a prohloubený střed se vyplní troškou marmelády.

  5. Z těsta dělám i malinkaté bábovičky, plním máslovým ořechovým krémem nebo punčovinou, poliji čokoládou a zdobím barevnou cukrovou rýží, lentilkou, kouskem oříšku, kokosem, apod. Do bábovičky se vejde asi 10 g těsta. Použijete-li např.malinový pudink, bude pečivo růžové. Lze vykrajovat i jiné tvary, slepovat je máslovým krémem, pomerančovou náplní, nutelou, punčovinou, polít cukrovou nebo čokoládovou polevou a zdobit mandlí, oříškem, lentilkou, kandovaným ovocem.

Poznámka od kuchařky

Při vyvalování se těsto trochu lepí (bylo by nutno podsypávat ho moukou), proto je lépe válet ho mezi dvěma mikroteny (rozříznuté sáčky) nebo na silikonovém vále a přes mikroten.