Suroviny
4 porce
- 1 menší slepice
- bobkový list
- libeček
- nové koření
- olivový olej (máslo)
- pórek
- mletá sladká červená paprika
- rýžová mouka (hladká, kukuřičná)
- 250 ml smetany na vaření
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Slepici uvaříme doměkka ve vodě s kořením. Uvařenou vytáhneme, obereme maso a nakrájíme ho na kousky, vývar scedíme (aby zůstal čirý).
-
Pórek nakrájíme nadrobno a zpěníme ho na másle nebo olivovém oleji. Zasypeme mletou sladkou červenou paprikou a promícháme.
-
Zasypeme rýžovou moukou (můžeme použít i hladkou nebo kukuřičnou) a zalijeme vývarem ze slepice. Rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
-
Přilijeme smetanu na vaření a dochutíme solí. Na závěr do omáčky přidáme nakrájené maso a znovu prohřejeme.
Podáváme s kynutým knedlíkem nebo těstovinami.
Poznámka od kuchařky
Naše oblíbené jídlo, naučila mě to mamka. Něco podobného jako kuře na paprice, které ale doma neděláváme, místo toho míváme právě tento slepičí perkelt.
Mouka na zásmažku se dá použít hladká, rýžová, kukuřičná, stejně tak pórek se dá nahradit cibulí.
Vývaru na omáčku z jedné slepice jsem použila cca 1 litr.