Suroviny
- 1 slepice uvařená skoro do měkka
- 4 velké PL švestkových povidel
- 10 sušených švestek
- 150 g slaniny
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček jalovce
- (1/2 l slepičího vývaru)
- 1 kyselé jablko
- olej
Postup přípravy receptu
-
Slepici si naporcujeme na jednotlivé díly, které opečeme zprudka v pekáčku na oleji.
-
Vyjmeme a přidáme nakrájenou slaninu.
-
Opečeme, přihodíme posekané švestky, bobkový list, jalovec, vmícháme povidla a zalijeme trochou vývaru. Necháme probublat a přidáme maso.
-
Přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C.
-
Podle potřeby podléváme vývarem tak, aby se nám vytvořil dostatek husté šťávy.
-
Asi 15 min před dokončením odkryjeme, přidáme nakrájená jablka a dopečeme kůrčičku.
-
Podávala jsem s bramborovými šiškami a zelím.
Poznámka od kuchařky
Podobnou úpravu jsem jedla v jedné plzeňské staročeské sladovně, ale jednalo se o divokou kachnu. Ovšem musím říct, že slepice je naprosto srovnatelná. Určitě možno upravit z jakékoliv drůbeže i bažanta. Slepici je nutné, narozdíl od ostatní drůbeže, předem trochu povařit, aby změkla.