
Suroviny
4 porce
- 1 slepice
- mrkev
- celer
- pórek nebo cibule
- česnek
- kapusta
- květák
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- cibule
- olej
- sladká paprika
- hladká mouka
- sladká smetana
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Slepici očistíme a vložíme do studené vody, osolíme, opepříme a přidáme očištěnou zeleninu.
-
Slepici uvaříme do měkka, já vařím v papiňáku skoro 1,5 hodiny, záleží na slepici.
-
Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na oleji nebo sádle, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vývarem ze slepice, zahustíme rozmíchanou hladkou moukou ve vodě nebo studeném vývaru a povaříme asi 10 – 15 minut. Dosolíme a přidáme sladkou smetanu na zjemnění.
-
Omáčka se může i rozmixovat, chuť je pak díky rozmixované cibuli výraznější.
-
Přidáme naporcované maso a můžeme podávat s knedlíkem, těstovinama nebo rýží.
Poznámka od kuchařky
Je to vlastně klasické cosi na paprice – jako kuře, králík, vepřové.
Já ale dávám maso vařit jako na vývar i se zeleninou, přijde mi pak omáčka silnější a chutnější a hlavně mi zbyde aspoň trochu slepčího vývaru, který miluju.