
Suroviny
- Korpus:
- 1,5 sklenice polohrubé mouky
- 0,5 sklenice hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 sklenice cukru
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 3 polévkové lžíce práškového kakaa
- 250 g rozpuštěného vlažného tuku (Hera, máslo…)
- 2 vejce
- 600 ml smetany 20%
- Posyp:
- 1 sklenice strouhaného kokosu
- 0,5 sklenice cukru
- Na prolití:
- 800 g smetany 33%
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si vyšší mísu, sklenici o objemu 0,3 litru, plech 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu necháme vyhřát na 170 st.
-
Těsto připravíme tak, že v míse nejdříve promícháme důkladně všechny suché ingredience (mouky, cukr, vanil. cukr, pr. do peč., citr. kůru, kakao), přidáme ostatní (tuk, vejce, smetanu 20%) a nejlépe šlehačem vymícháme lité těsto konzistence jako na bábovku. Pokud by bylo stále hodně husté, přilijeme smetanu nebo mléko. Těsto nalijeme na plech, ve vyhřáté troubě pečeme 15 minut a poté vyjmeme z trouby k posypání.
-
Posyp připravíme smícháním kokosu s cukrem a důkladně jím pokryjeme povrch předpečeného korpusu, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 15 minut do zrůžovění kokosové posypky.
-
Ihned po upečení do ještě horkého moučníku uděláme nejlépe vidlicí na maso hodně vpichů po celé jeho ploše až ke dnu. Zalijeme rovnoměrně dostatečným množstvím smetany 33%, necháme vychladnout a pak dáme ještě ztuhnout do lednice. Dobrý je prakticky hned po vychladnutí, ale opravdu vynikající až druhý den.
-
Uchováváme v chladu. Před podáváním dezert krájíme na čtverečky nebo obdélníčky.
Poznámka od kuchařky
Aby byl dezert opravdu super, nedoporučuji nahrazovat smetany jinými, než je uvedeno, nebo mlékem s vyjímkou doředění těsta na korpus, pokud by bylo příliš tuhé. Dezert by ztratil na chuti a dokonalosti. Už je to vyzkoušené a každá změna, kdy jsem se snažila „ušetřit“, znamenala znatelně horší výsledek.