Šlehačková vánočka

646
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
(může být napůl s polohrubou)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr domácí
trochu citronové kůry
1/2 lžičky soli
1-2 PL rumu
250 ml smetany na šlehání
1 sáček sušeného droždí
rozinky nebo brusinky v rumu naložené
2 vejce nebo jen žloutky
1 vajíčko na potření
mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí.

  2. Ohřejeme smetanu, aby byla mírně teplá, rozšleháme v ní vejce, rum a tímto zaděláme vláčené těsto. Zapracujeme do něj rozinky a necháme ho na teplém místě vykynout. Během kynutí ho nejméně dvakrát propracujeme.

  3. Po vykynutí rozdělíme na části, vytvoříme válečky a vánočku uvineme dle svých zvyklostí. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Necháme ji ještě cca 15 minut kynout. Poté ji natřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a dáme péci cca na 180 °C. Zpočátku můžeme na chvilku teplotu zvýšit. Propečení zkusíme špejlí, pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjeme ji papírem na pečení.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám od své maminky. Jak vidíte, vinutí není moje hobby, tak dělám základ ze tří pramenů silnějších, ze tří slabších a nahoře ze dvou. Mezi jednotlivými patry hranou dlaně po celé délce udělám prohlubeň. V případě potřeby zajistím špejlemi. Vánočka je chuťově opravdu dobrá. Pokud již trénujete na Vánoce, doporučuji k vyzkoušení.

Protože každá mouka má jinou savost, pokud to bude nutné, přidáme trošku vlažného mléka nebo vody.