Slavnostní špagety

51
- reklama -

Suroviny
3 porce

špagety
sůl
pepř
3 lžíce sterilovaných žampionů
1-2 lžíce španělských oliv bez pecek (kdo nemá rád, vynechá)
strouhaný Eidam (30%)
MASO: (lze vynechat)
300 g kuřecí maso či krůtí (vegetariáni sojové)
MARINÁDA:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bazalky
1/2 lžíce oregana (čerstvé, sušené)
1 lžíce čerstvé pažitky
1 stroužek česneku
OMÁČKA:
2 masitá rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
1 malá plechovka rajčatového protlaku
2 lžíce bazalky
1/2 lžíce oregána
1 lžička tymiánu

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistit, nakrájet na větší kostičky, osolit, jemně opepřit.


    Zobrazit celý recept

  2. Olivový olej, utřený stroužek česneku, bylinky smíchat a vzniklou marinádou potřít maso a nechat (nejlépe přes noc) odležet v ledničce alespoň 2h.

  3. Cibuli a rajčata nakrájet nadrobno a na olivovém oleji orestovat doměkka. Přidat protlak, koření, utřený česnek a trochu vody. Nechat všechny suroviny propojit a omáčku ještě trochu povařit.

  4. Naložené maso opéct na olivovém oleji (vylít na pánev i marinádu, aby bylo šťavnaté), spolu se žampiony.

  5. Špagety uvařit podle návodu.

  6. Hotové špagety scedit, dát zpět do hrnce a promíchat s 2 lžícemi omáčky a 2 lžícemi strouhaného sýra. Podle chuti přidat pokrájené vypeckované olivy.

  7. Špagety rozdělit na talíře, na ně přidat maso s žampiony, přelít omáčkou, posypat sýrem, čerstvými bylinkami (pažitka, bazalka, trošičku najemno pokrájeného pórku), dozdobit kousky rajčat a podávat.

Poznámka od kuchařky

Není to klasická špagetová rychlovka, ale milovníci těstovin si čas na přípravu najdou třeba v neděli 😉