Suroviny
3 porce
- špagety
- sůl
- pepř
- 3 lžíce sterilovaných žampionů
- 1-2 lžíce španělských oliv bez pecek (kdo nemá rád, vynechá)
- strouhaný Eidam (30%)
- MASO: (lze vynechat)
- 300 g kuřecí maso či krůtí (vegetariáni sojové)
- MARINÁDA:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bazalky
- 1/2 lžíce oregana (čerstvé, sušené)
- 1 lžíce čerstvé pažitky
- 1 stroužek česneku
- OMÁČKA:
- 2 masitá rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku
- 2 lžíce bazalky
- 1/2 lžíce oregána
- 1 lžička tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Maso očistit, nakrájet na větší kostičky, osolit, jemně opepřit.
-
Olivový olej, utřený stroužek česneku, bylinky smíchat a vzniklou marinádou potřít maso a nechat (nejlépe přes noc) odležet v ledničce alespoň 2h.
-
Cibuli a rajčata nakrájet nadrobno a na olivovém oleji orestovat doměkka. Přidat protlak, koření, utřený česnek a trochu vody. Nechat všechny suroviny propojit a omáčku ještě trochu povařit.
-
Naložené maso opéct na olivovém oleji (vylít na pánev i marinádu, aby bylo šťavnaté), spolu se žampiony.
-
Špagety uvařit podle návodu.
-
Hotové špagety scedit, dát zpět do hrnce a promíchat s 2 lžícemi omáčky a 2 lžícemi strouhaného sýra. Podle chuti přidat pokrájené vypeckované olivy.
-
Špagety rozdělit na talíře, na ně přidat maso s žampiony, přelít omáčkou, posypat sýrem, čerstvými bylinkami (pažitka, bazalka, trošičku najemno pokrájeného pórku), dozdobit kousky rajčat a podávat.
Poznámka od kuchařky
Není to klasická špagetová rychlovka, ale milovníci těstovin si čas na přípravu najdou třeba v neděli 😉