Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem (studená)

41
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

2 salátové okurky
1 okurka na dekoraci
250 ml smetany ke šlehání
400 ml mléka (lepší je plnotučné)
2 lžíce kopru
kopr na závěrečnou ozdobu
1 limetka
100 ml olivového oleje
sůl
bílý pepř
směs listových salátů na závěrečnou dekoraci (nejlépe směs: polníček, rukola, Lollo biondo, Lollo rosso)

Postup přípravy receptu

  1. Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem. Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl. Polévku uložíme do chladna alespoň na 2 hodiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl „kalíšek“. Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítkou kopru, můžeme doplnit měsíčkem limetky nebo citronu.

  3. Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.

Poznámka od kuchařky

Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro.