Suroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 240 g cukru
- 6 lžic oleje
- 210 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- Šlehačková náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 1 želatinový ztužovač
- Višňová náplň:
- 1 velká sklenice višňového kompotu (cca 700 g)
- 40 g Gustinu (škrob, možno i Solamyl)
- 1 vanilkový cukr
- cca 2 lžíce moučkového cukru
- 1 malá plechovka mandarinkového kompotu
- Dále:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- vaječný likér
- nastrouhaná hořká čokoláda
- želé bonbony
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháme žloutky, pak po lžících olej a nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, délka pečení závisí na velikosti a tvaru korpusu (asi 30 minut na 180-200°C).
-
Korpus necháme vychladnout (nejlépe přes noc, aby se nedrolil) a vodorovně rozřízneme na tři části.
-
Spodní část vložíme zpět do dortové formy, naskládáme rozpůlené višně zbavené pecek.
-
Kompoty scedíme (každý zvlášť). Višňovou šťávu doplníme do 500 ml mandarinkovou. Ze šťávy, gustinu a cukru uvaříme hustou kaši jako pudink, podle chuti dosladíme (podle sladkosti kompotové šťávy) a nalijeme ho rovnoměrně na višně. Necháme vychladnout (přitom ztuhne).
-
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dohusta a podle návodu do ní zapracujeme želatinový ztužovač a ještě trochu prošleháme.
-
Polovinu šlehačky natřeme na višňové želé. Přiklopíme další částí korpusu. Tu potřeme polovinou zbytku šlehačky a na ni rozložíme okapané mandarinky. Natřeme na ně zbytek šlehačky a přiklopíme třetí částí korpusu. Lehce přitlačíme. Dále vyšleháme 2 smetany se 2 ztužovači šlehačky (již není třeba doslazovat) do tuha a potřeme boky a vršek dortu. Pomocí zdobícího sáčku (nebo šlehačky ve spreji) ozdobíme vršek, lehce zalijeme vaječným koňakem (opravdu jen tenkou vrstvičku, aby koňak nestékal), a dozdobíme čokoládovými hoblinkami nebo nastrouhanou čokoládou, bonbóny a dáme do ledničky.
Poznámka od kuchařky
Dort je časově náročný, ale opravdu stojí zato. Vyzkoušejte!