Slavnostní dort s ovocem a šlehačkou

59
- reklama -

Suroviny

Korpus:
6 vajec
240 g cukru
6 lžic oleje
210 g hladké mouky
30 g kakaa
Šlehačková náplň:
500 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač
Višňová náplň:
1 velká sklenice višňového kompotu (cca 700 g)
40 g Gustinu (škrob, možno i Solamyl)
1 vanilkový cukr
cca 2 lžíce moučkového cukru
1 malá plechovka mandarinkového kompotu
Dále:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
vaječný likér
nastrouhaná hořká čokoláda
želé bonbony

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháme žloutky, pak po lžících olej a nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, délka pečení závisí na velikosti a tvaru korpusu (asi 30 minut na 180-200°C).


    Zobrazit celý recept

  2. Korpus necháme vychladnout (nejlépe přes noc, aby se nedrolil) a vodorovně rozřízneme na tři části.

  3. Spodní část vložíme zpět do dortové formy, naskládáme rozpůlené višně zbavené pecek.

  4. Kompoty scedíme (každý zvlášť). Višňovou šťávu doplníme do 500 ml mandarinkovou. Ze šťávy, gustinu a cukru uvaříme hustou kaši jako pudink, podle chuti dosladíme (podle sladkosti kompotové šťávy) a nalijeme ho rovnoměrně na višně. Necháme vychladnout (přitom ztuhne).

  5. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dohusta a podle návodu do ní zapracujeme želatinový ztužovač a ještě trochu prošleháme.

  6. Polovinu šlehačky natřeme na višňové želé. Přiklopíme další částí korpusu. Tu potřeme polovinou zbytku šlehačky a na ni rozložíme okapané mandarinky. Natřeme na ně zbytek šlehačky a přiklopíme třetí částí korpusu. Lehce přitlačíme. Dále vyšleháme 2 smetany se 2 ztužovači šlehačky (již není třeba doslazovat) do tuha a potřeme boky a vršek dortu. Pomocí zdobícího sáčku (nebo šlehačky ve spreji) ozdobíme vršek, lehce zalijeme vaječným koňakem (opravdu jen tenkou vrstvičku, aby koňak nestékal), a dozdobíme čokoládovými hoblinkami nebo nastrouhanou čokoládou, bonbóny a dáme do ledničky.

Poznámka od kuchařky

Dort je časově náročný, ale opravdu stojí zato. Vyzkoušejte!