
Suroviny
- 120 ml (g) vody
- 70 g cukru
- 100 g másla
- 50 g rozinek
- špetka soli
- 2 žloutky
- strouhaná citrónová kůra
- lžička citrónové šťávy
- 390-400 g hladké mouky
- 21 g droždí
- Na obalení:
- bílek
- 2 lžíce moučkového cukru
- sekané mandle
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, máslo měkké, povolené) a použijeme program Těsto.
-
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly – z každého uděláme bochánek a necháme asi 10 minut odpočinout. Bochánky vyválíme na kulatý plát, který rozřízneme na 6-8 výsečí a z každého trojúhelníčku srolujeme rohlíček. Při rolování povytahujeme cípek, aby jím byl rohlíček co nejvíce omotán.
-
Všechny umotané rohlíčky omočíme v bílku, smíchaném s cukrem a oválíme v sekaných mandlích. Nebo můžeme mandle vmíchat do bílku s cukrem a rohlíčky omočit v této směsi.
-
Naskládáme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout a upečeme o světlerůžova (180°C/asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
Z této dávky máme 24 nebo 32 malinkatých rohlíčků – bezkonkurenčně nadýchaných a voňavých máslem i citrónovou kůrou.
(Pokud by někdo chtěl přemýšlet nad názvem, jsou pojmenované podle mé velice dobré a milé kamarádky, která sem, na Topky, sice nechodí, ale její stránky zná spousta z vás dobře :-))
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/