Suroviny
6-12 porcí
- Na palačinky:
- 2 celá vejce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 400 ml mléka
- Na směs:
- 300 g kuřecích prsou
- 200 g slaninky Oravské
- trošku oleje
- plechovka kukuřičky Bonduelle velká
- 3 smetany 12%
- troška světlé jíšky
- parmazán (nebo sýr tomu podobný)
- Na zapečení:
- 150 g goudy vcelku
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si těsto na palačinky, které uděláme klasickým postupem a jednu, kterou budeme dávat na dno zapékací mísy uděláme trochu silnější.
-
Směs připravíme takto: Nakrájíme si kuřecí prso a slaninku na opravdu drobné kostičky, orestujeme je na pánvi s trochou oleje, dochutíme solí a pepřem. Jakmile se vše krásně orestuje, podlijeme trochou vody a necháme cca 10 minut bublat.
-
Jakmile se voda vypaří, přidáme slitou konzervu s kukuřicí, zalijeme směs smetanou (všechny tři) a vaříme. Jakmile dosáhneme bodu varu, směs ochutnáme a dochutíme pouze polévkovým kořením, solí a pepřem. Na sůl pozor, polévkové koření je strašně slané.
-
Nasypeme nastrouhaným parmazán do směsi (já dávám tak 50 g) a v případě nutnosti zahustíme (docela hodně) hotovou světlou jíškou (já používám kupovanou granulkovou).
-
Do kulaté formy si dáme na dno naší jednu tlustší palačinku, kterou zakryjeme tenkou vrstvou směsí, dáme další palačinku, zase směs atd., dokud nám nezbude poslední vrstva směsi.
-
Tu zasypeme nastrouhanou goudou a dáme do trouby na cca 15-20 minut na 160°C. Dokud se nám vše hezky nespojí a nerozpustí se nám sýr.
-
Vyndáme a necháme zchladnout. Já podávám až zchladlé, jinak se totiž dort hodně rozpadá. Ale je na vás, pokud Vám až tak nejde o vzhled, je výborný i jako teplá večeře.