Suroviny
- 280 – 290 ml vody
- 1 lžíce octa
- 30 g sádla nebo oleje
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 250 g mleté vepřové maso
- 250 g hovězí mleté maso
- olej
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- česnek
- 2 větší vejce
- tvrdý sýr na posypání povrchu
Postup přípravy receptu
-
Vše vložíme do nádoby pekárny a zvolíme program Těsto nebo zaděláme klasickým způsobem.
-
Než se nám zpracuje a vykyne, tak orestujeme na oleji nakrájenou cibuli dosklovita, přidáme mleté maso, mícháme a oddělujeme od sebe.
-
Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a maso dusíme doměkka.
-
Po vychladnutí vmícháme 2 vejce.
-
Těsto rozdělíme na 3 díly, vyválíme, dáme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe mletým masem, posypeme sýrem a necháme chvíli kynout.
-
Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Do mletého masa se může přidat trochu vařené rýže a taky je možné ho dusit s trochou nakrouhaného hlávkového zelí. U nás je se zelím oblíbený. Můžeme přidat koření dle svých zvyklostí. Tento koláč chutná i s podušenými drůbežími játry, nebo uzeninou, vše se spojí vejci. Fantazii se opravdu meze nekladou :-)). Jí se teplý a chutná po žitné mouce s drceným kmínem trošku „chlebově“.
Další mé recepty najdete tady http://www.merylas.estranky.cz/