Slaný koláč s kuřecím masem

103
- reklama -

Suroviny
4 porce

Těsto:
500 g hladké mouky
180 ml mléka
100 ml vody
½ kostky droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
35 g másla
1 vejce
Náplň:
2 pěkná kuřecí prsa
½ středně velkého pórku
3 dl plnotučného mléka
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička bazalky
1 lžička oregana
2 lžíce stolního oleje
300 g strouhaného sýru Gouda 48%

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme cukr a necháme cca 5 minut kynout.

  2. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme sůl, vejce, vlažnou vodu, vykynuté droždí. Vše řádně uhněteme do hladkého těsta a necháme cca 30 minut v teple odpočinout.

  3. Mezitím prsa nakrájíme zhruba na 2 mm slabé proužky a zprudka osmahneme na pánvi. Přidáme sůl, pepř, bazalku a oregano. Jakmile je maso lehce opečené, přidáme na slabé proužky nakrájený pórek. Nakonec zalijeme mlékem a necháme chvíli podusit (cca 10 minut)

    Na plech připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na ⅔ + ⅓. Ze ⅔ vyválíme spodní, cca 3 mm slabou vrstvu těsta. Vložíme na plech a rovnoměrně zasypeme kuřecí směsí. Ze zbylé ⅓ těsta vyválíme „placku“ asi 3 mm slabou, rozřežeme na proužky asi 1 cm široké a klademe jako horní vrstvu. Nakonec celou „buchtu“ zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct na 30 minut do trouby na 170°C.

    Přeji dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Sýr je možno jakýkoli, který se dobře rozpouští.

Mám vyzkoušenu i Nivu a Olomoucké tvarůžky.