Suroviny
4 porce
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 15 g droždí
- 40 g másla
- 15 g cukru
- 1 žloutek
- sůl
- citronová kůra
- Náplň:
- 120 g Nivy
- 2 lžíce pomazánkového másla bez příchutě
- 2 lžíce mléka
- 1 větší jablko
- vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, poloviny mléka, cukru a lžičky mouky uděláme kvásek a necháme 15 minut vzejít. Pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále nebo pečícím papíře a vložíme na plech. Potřeme sýrovou směsí (pomazánkové máslo, mléko a cca 50 g nahrubo nastrouhané Nivy) a poklademe tenkými plátky oloupaného jablka (když zvládneme kroužky s vykrojeným středem, bude koláč hezčí). Povrch koláče zasypeme zbylým sýrem a kousky ořechů.
-
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Jakmile se začnou okraje koláče zabarvovat, teplotu snížíme.
Poznámka od kuchařky
Čerstvý koláč nabídneme rodině k večeři nebo hostům se sklenkou červeného vína, zbylý koláč nazítří ohřejeme v troubě ke sváteční snídani.
Zdroj: Vlasta 100 NEJ letních receptů (upraveno množství náplně)