Slaný koláč s jablky, Nivou a ořechy

110
- reklama -

Suroviny
4 porce

300 g polohrubé mouky
200 ml mléka
15 g droždí
40 g másla
15 g cukru
1 žloutek
sůl
citronová kůra
Náplň:
120 g Nivy
2 lžíce pomazánkového másla bez příchutě
2 lžíce mléka
1 větší jablko
vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, poloviny mléka, cukru a lžičky mouky uděláme kvásek a necháme 15 minut vzejít. Pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále nebo pečícím papíře a vložíme na plech. Potřeme sýrovou směsí (pomazánkové máslo, mléko a cca 50 g nahrubo nastrouhané Nivy) a poklademe tenkými plátky oloupaného jablka (když zvládneme kroužky s vykrojeným středem, bude koláč hezčí). Povrch koláče zasypeme zbylým sýrem a kousky ořechů.

  3. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Jakmile se začnou okraje koláče zabarvovat, teplotu snížíme.

Poznámka od kuchařky

Čerstvý koláč nabídneme rodině k večeři nebo hostům se sklenkou červeného vína, zbylý koláč nazítří ohřejeme v troubě ke sváteční snídani.

Zdroj: Vlasta 100 NEJ letních receptů (upraveno množství náplně)