Slaný koláč s brambory

55
- reklama -

Suroviny
6-8 porcí

listové těsto
máslo
olej
3 větší brambory
2 cibule
150g strouhaného eidamu
100 g strouhané Nivy
200 g plátkové šunky (př.pizza3-4 vejce, smetana na vaření(250-300ml)
tymián
česnek
sůl
pepř
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu dáme trochu oleje a másla.

  2. Přidáme na plátky pokrájené oloupané brambory a cibuli na kroužky. Osolíme, opepříme a přiklopíme.

  3. Dusíme do poloměkka.

  4. Nakonec posypeme lístky tymiánu nebo mletým sušeným tymiánem (melu v mlýnku na koření)a přidáme lisovaný česnek.

  5. Listové těsto vyválíme a položíme na plech.

  6. Posypeme strouhankou, poklademe plátky šunky, na ně rovnoměrně navrstvíme brambor.směs (nevadí, když semtam vykoukne šunka).

  7. Posypeme smíchanými sýry a zalijeme smetanou s vejci.

  8. Pečeme tak jako listové těsto, krátce na 220st, dopékáme na 180, až sýry zrůžoví. Výborné i studené!

Poznámka od kuchařky

Brambory by měly být poloměkké, aby si udržely tvar a nevznikla kaše. Strávníky překvapilo, že brambory mohou být tak chutnou surovinou do slaného koláče….