
Suroviny
6-8 porcí
- listové těsto
- máslo
- olej
- 3 větší brambory
- 2 cibule
- 150g strouhaného eidamu
- 100 g strouhané Nivy
- 200 g plátkové šunky (př.pizza3-4 vejce, smetana na vaření(250-300ml)
- tymián
- česnek
- sůl
- pepř
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolu dáme trochu oleje a másla.
-
Přidáme na plátky pokrájené oloupané brambory a cibuli na kroužky. Osolíme, opepříme a přiklopíme.
-
Dusíme do poloměkka.
-
Nakonec posypeme lístky tymiánu nebo mletým sušeným tymiánem (melu v mlýnku na koření)a přidáme lisovaný česnek.
-
Listové těsto vyválíme a položíme na plech.
-
Posypeme strouhankou, poklademe plátky šunky, na ně rovnoměrně navrstvíme brambor.směs (nevadí, když semtam vykoukne šunka).
-
Posypeme smíchanými sýry a zalijeme smetanou s vejci.
-
Pečeme tak jako listové těsto, krátce na 220st, dopékáme na 180, až sýry zrůžoví. Výborné i studené!
Poznámka od kuchařky
Brambory by měly být poloměkké, aby si udržely tvar a nevznikla kaše. Strávníky překvapilo, že brambory mohou být tak chutnou surovinou do slaného koláče….